ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ «émigré» · ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ STEM & EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ 2024

Τρεις διαφορετικές ήπειροι συναντώνται στη λεκάνη της Μεσογείου: η Αφρική, η Ασία και η Ευρώπη, παρουσιάζοντας τέτοιες γεωπολιτικές και κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που καθιστούν την περιοχή μια από τις πιο τεταμένες σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο φόντο ένοπλων συγκρούσεων, εντάσεων, αστάθειας, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διώξεων, βίας, φτώχειας, πείνας και εξαθλίωσης εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κυρίως από τη Μέση...

πανελλήνιος διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής stem 2024, ομάδα δάσωσης μεταναστών emigre, μεσόγειος, βραβείο λειτουργικότητας μηχανισμού, αγωνιστική ρομποτική, roboμάθεια, émigré

Τρεις διαφορετικές ήπειροι συναντώνται στη λεκάνη της Μεσογείου: η Αφρική, η Ασία και η Ευρώπη, παρουσιάζοντας τέτοιες γεωπολιτικές και κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που καθιστούν την περιοχή μια από τις πιο τεταμένες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο φόντο ένοπλων συγκρούσεων, εντάσεων, αστάθειας, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διώξεων, βίας, φτώχειας, πείνας και εξαθλίωσης εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική εγκαταλείπουν τις χώρες τους συστηματικά και προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Τρεις είναι παραδοσιακά οι βασικές μεταναστευτικές αρτηρίες από την Αφρική και την Ασία προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου:

  • Η Δυτική Μεσογειακή Αρτηρία που συνδέει το Μαρόκο με την Ευρώπη, διαμέσου κυρίως της Ισπανίας και αποτελεί διαχρονικό μεταναστευτικό δίαυλο για τους πληθυσμούς της Βόρειας και ΔυτικήςΑφρικής. Στις μέρες μας αυτή είναι η λιγότερη ενεργή.
  • Η Κεντρική Μεσογειακή Αρτηρία που ξεκινά πιο συχνά από τη Λιβύη και καταλήγει στην Ιταλία ή – σε μικρότερο βαθμό – στη Μάλτα. Είναι η κύρια μεταναστευτική οδός προς την Ευρώπη και αρκετά ενεργή.
  • Η Ανατολική Μεσογειακή Αρτηρία τέλος που συνδέει την Τουρκία με την Κεντρική Ευρώπη, μέσω των Βαλκανίων και ειδικά της χώρας μας της Ελλάδας και εξυπηρετεί κυρίως τους λαούς της Μέσης Ανατολής. Τα τελευταία χρόνια αυτή γίνεται όλο και πιο ενεργή.

Αψηφώντας λοιπόν τον κίνδυνο μπροστά στην απόγνωση, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν καθημερινά να περάσουν μέσω των νερών της Μεσογείου στην Ευρώπη και να ζητήσουν άσυλο. Στοιβάζονται υπερ-υπεράριθμοι, χωρίς να γνωρίζουν να κυβερνούν το σκάφος ή να κολυμπούν, πάνω σε επικίνδυνα σαπιοκάραβα ή ακατάλληλα φουσκωτά, έχοντας πέσει θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων. Πέρα από τα συχνά πολύνεκρα ναυάγια, πολλοί επίσης πνίγονται ή καταλήγουν από τη δίψα ή την εξάντληση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή κατά την επαναπροώθηση των σκαφών τους προς τις χώρες προέλευσης σε περίπτωση που εντοπιστούν. Κάποιοι από αυτούς θα σταθούν τυχεροί και θα φτάσουν απέναντι ζωντανοί… πολλοί όμως δε θα τα καταφέρουν!

Πάνω από 2.500 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους πέρυσι μόνο στη Μεσόγειο σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει ότι την τελευταία δεκαετία έχουν χαθεί στα νερά της Μεσογείου περίπου 30.000 ανθρώπινες ζωές. Η Κεντρική Μεσογειακή Αρτηρία δε, αποτελεί την πιο θανατηφόρα γνωστή μεταναστευτική διαδρομή σε ολόκληρο τον κόσμο.

H μεγαλύτερη κλειστή θάλασσα της Γης λοιπόν, η Μεσόγειός μας, κλείνει μέσα της όλο και περισσότερα άψυχα σώματα μεταναστών και από πηγή ζωής, μετατρέπεται ξαφνικά σε εστία θανάτου.

 

Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ “émigré” συστάθηκε στα πλαίσια της συμμετοχής μας στον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM 2024  με θεματική τη Μεσόγειο και αποτελείται από τους μαθητές της Γ’ Δημοτικού: Παπαμικρούλη Ιωάννη, Σαρρή Πέτρο, Σίμου Κωνσταντίνο και Χατζή Θάνο.

Τα παιδιά υλοποίησαν και μας παρουσιάζουν το project που εμπνεύστηκαν για τον εντοπισμό και τη διάσωση μεταναστών που κινδυνεύουν καθημερινά να χάσουν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Περιλαμβάνει 3 διαφορετικούς μηχανισμούς, αποτελούμενους από τουλάχιστον 2 απλές μηχανές ο καθένας.

 

1ος ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ – ΣΚΑΦΟΣ ΜΕ ΕΞΩΛΕΜΒΙΑ ΜΗΧΑΝΗ

ρομποτικο-σκάφος-με-εξωλέμβια-μηχανή--πανελλήνιος διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής stem 2024, ομάδα δάσωσης μεταναστών emigre, μεσόγειος, βραβείο λειτουργικότητας μηχανισμού, αγωνιστική ρομποτική, roboμάθεια, émigré, Οι-απλές-μηχανές-ενώνουν-τη-ΜεσόγειοΟ πρώτος μηχανισμός είναι ένα σκάφος με εξωλέμβια μηχανή, το οποίο μεταφέρει μετανάστες μέσω της Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Αποτελείται από μπαταρία, διακόπτη, έναν μοχλό που διευκολύνει τον έλεγχο του διακόπτη, κινητήρα, άξονες,γρανάζια και προπέλα. Οι απλές μηχανές που χρησιμοποιήσαμε είναι ο μοχλός, τα γρανάζια και ο κοχλίας (προπέλα). Έχουμε επιπλέον τοποθετήσει κατάλληλα μεγαλύτερο γρανάζι στην είσοδο (κινητήρα) και μικρότερο γρανάζι στην έξοδο (προπέλα), ώστε να περιστρέφεται η προπέλα με μεγάλη ταχύτητα. Αν σπρώξουμε τον μοχλό του διακόπτη μπροστά, ο κινητήρας περιστρέφεται δεξιόστροφα, τα γρανάζια αντιστρέφουν την κίνηση κάνοντας την προπέλα να γυρίζει αριστερόστροφα και το σκάφος κινείται προς τα εμπρός. Αν τραβήξουμε τον μοχλό πίσω αντίστοιχα, ο κινητήρας περιστρέφεται αριστερόστροφα, τα γρανάζια αντιστρέφουν την κίνηση κάνοντας την προπέλα να γυρίζει δεξιόστροφα και το σκάφος κινείται τότε προς τα πίσω.

 

2ος ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ – ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ (UAV DRONE)

ρομποτικο-UAV-drone-μη-επανδρωμένο-αεροσκάφος-πανελλήνιος διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής stem 2024, ομάδα δάσωσης μεταναστών emigre, μεσόγειος, βραβείο λειτουργικότητας μηχανισμού, αγωνιστική ρομποτική, roboμάθεια, émigré, Οι-απλές-μηχανές-ενώνουν-τη-ΜεσόγειοΟ δεύτερος μηχανισμός είναι ένα αυτοελεγχόμενο UAV DRONE, ένα μη επανδρωμένο δηλ. αεροσκάφος περιπολίας με σταθερά πτερύγια. Το UAV θα επικεντρώνεται σε εναέριες περιπολίες πάνω από τις κύριες μεταναστευτικές οδούς με στόχο να εντοπίζει τα σκάφη των μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Αν το σκάφος με τους μετανάστες πλέει κανονικά τότε το UAV θα συνεχίζει να το παρακολουθεί διακριτικά ώστε να διασφαλίσει την ομαλή άφιξή του στη στεριά. Αν όμως το σκάφος ναυαγήσει ή πέσουν άνθρωποι στη θάλασσα, τότε δίνει εντολή στα ειδικά μη επανδρωμένα βαθυσκάφη διάσωσης που προτείνει η ομάδα μας σε αυτό το project, ώστε να φτάσουν έγκαιρα στο σημείο και να σώσουν τους μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Επιλέξαμε σταθερές πτέρυγες για το αεροσκάφος μας έναντι του πολυκόπτερου καθώς παρουσιάζουν πολύ καλύτερη ευστάθεια ακόμη και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα η μεγαλύτερη χωρητικότητα της μπαταρίας του επιτρέπει πτήσεις με σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια.

Ο μηχανισμός του αποτελείται από μπαταριοθήκη με ενσωματωμένο διακόπτη, 2 κινητήρες με έλικες οι οποίοι εξασφαλίζουν τη δύναμη της ώσης, ώστε να μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα το αεροσκάφος και να νικά την αντίσταση του αέρα (οπισθέλκουσα) και τα πτερύγια που εξασφαλίζουν τη δύναμη της άντωσης, ώστε να νικά τη βαρύτητα και να μπορεί να ίπταται. Τέλος 4 τροχοί στη βάση του εξασφαλίζουν την ομαλή προσγείωση και απογείωση του αεροσκάφους. Οι απλές μηχανές που χρησιμοποιήσαμε είναι: οι τροχοί με τους άξονες, οι σφήνες στα πτερύγια και οι κοχλίες στους έλικες.

 

3ος ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ – ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ ΒΑΘΥΣΚΑΦΟΣ ΔΙΑΣΩΣΗ

ρομποτικο-βαθυσκάφος-με-μαγνήτη-πανελλήνιος διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής stem 2024, ομάδα δάσωσης μεταναστών emigre, μεσόγειος, βραβείο λειτουργικότητας μηχανισμού, αγωνιστική ρομποτική, roboμάθεια, émigré, Οι-απλές-μηχανές-ενώνουν-τη-ΜεσόγειοΈνα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο βαθυσκάφος είναι ο τρίτος μηχανισμός που κατασκευάσαμε, το οποίο βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα ώστε να επιχειρήσει σε περίπτωση που εντοπιστούν μετανάστες που πνίγονται στην ανοικτή θάλασσα. Όταν λάβει εντολή από το UAV DRONE το βαθυσκάφος καταδύεται αυτόματα και τηλεκατευθυνόμενο, φτάνει άμεσα στο σημείο για να διασώσει τους μετανάστες.

Το βαθυσκάφος μπορεί να ελέγχει κατάλληλα τις δύο αντίθετες δυνάμεις, τη βαρύτητα και την άνωση ώστε να καταδύεται και να αναδύεται αντίστοιχα όταν αυτό απαιτείται. Αυτό επιτυγχάνεται με μια δεξαμενή η οποία μπορεί να γεμίζει με θαλασσινό νερό αυξάνοντας έτσι το βάρος του σκάφους και κατά συνέπεια τη δύναμη της βαρύτητας, οπότε το βαθυσκάφος κατεβαίνει προς το βυθό (καταδύεται). Όταν η δεξαμενή  αδειάζει, το σκάφος γίνεται ελαφρύτερο, οπότε υπερτερεί η δύναμη της άνωσης και ανεβαίνει προς την επιφάνεια (αναδύεται).

Η πλήρωση της δεξαμενής ελέγχεται από ένα γραμμικό έμβολο ώστε να διασφαλίζεται η στεγανότητά της. Στο έμβολο αυτό ασκείται δύναμη από ένα δεύτερο, ηλεκτρικό έμβολο. Όταν ο κινητήρας περιστρέφεται προς τα αριστερά το ηλεκτρικό έμβολο ξεβιδώνει, ασκώντας δύναμη στο γραμμικό έμβολο που προκαλεί την έκτασή του. Όταν ο κινητήρας περιστρέφεται προς τα δεξιά, το ηλεκτρικό έμβολο βιδώνει και η δύναμη που ασκεί στο γραμμικό έμβολο προκαλεί τη σύμπτυξή του. Κατά την έκταση του το γραμμικό έμβολο αντλεί νερό και η δεξαμενή γεμίζει, ενώ κατά τη σύμπτυξή του ωθεί το νερό προς τα έξω και η δεξαμενή αδειάζει.

Η μετάδοση της κίνησης από τον κινητήρα στην προπέλα επιπρόσθετα πραγματοποιείται με την χρήση γραναζιών και μαγνητών προκειμένου να αποφευχθεί η διαρροή νερού προς το εσωτερικό του βαθυσκάφους. Τέσσερις μαγνήτες ενσωματώνονται με τις κατάλληλες πολικότητες  εναλλάξ στα 2 γρανάζια, ώστε αυτά να έλκονται ισχυρά. Όταν το γρανάζι που συνδέεται άμεσα λοιπόν μέσω άξονα με τον κινητήρα περιστρέφεται, ασκεί μαγνητικές δυνάμεις στο εξωτερικό γρανάζι που συνδέεται με την προπέλα, αναγκάζοντάς το να περιστραφεί και αυτό.

Ο μηχανισμός μας αποτελείται λοιπόν από μπαταριοθήκη με ενσωματωμένο διακόπτη, δεξαμενή νερού, δύο κινητήρες – έναν που ρυθμίζει την πλήρωση της δεξαμενής και έναν που θέτει σε κίνηση την προπέλα και ελέγχονται μέσω τηλεκατεύθυνσης -, ένα γραμμικό και ένα ηλεκτρικό έμβολο, γρανάζια, μαγνήτες, βαρίδια και προπέλα.

Οι απλές μηχανές που χρησιμοποιήσαμε για την υλοποίηση του βαθυσκάφους είναι: μοχλό στο έμβολο της δεξαμενής, μοχλό και κοχλία στο ηλεκτρικό έμβολο που ελέγχει τη δεξαμενή, γρανάζια για τη μετάδοση της κίνησης από τον κινητήρα στην προπέλα και κοχλία (προπέλα) για την κίνηση του βαθυσκάφους.

 

ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Με το project αυτό η ομάδα μας ευελπιστεί να βάλει λοιπόν ένα μικρό λιθαράκι, ώστε να γίνει ξανά η Μεσόγειός μας πηγή ζωής και μόνο! Δεν αρκεί όμως η έγκαιρη διάσωση των μεταναστών. Η αντιμετώπιση της μετανάστευσης αποτελεί μια πολυσύνθετη πρόκληση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από τις περιρρέουσες της Μεσογείου χώρες ή τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Απαιτείται συντονισμένη παγκόσμια δράση για την ριζική επίλυση των επιμέρους προβλημάτων που οδηγούν στη μετανάστευση, υλοποιώντας αποφασιστικά και τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει η UNESCO. 

Μια ολιστική προσέγγιση που θα εστιάζει στην προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας μέσω επενδύσεων και ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να εξαλειφθεί επιτέλους η ανάγκη των λαών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι μετανάστες δεν είναι απλώς αριθμοί ή στατιστικά στοιχεία, αλλά άνθρωποι με όνειρα, ελπίδες και αξιοπρέπεια. Οφείλουμε να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε λοιπόν ότι θα έχουν την δυνατότητα να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην πατρίδα τους, χωρίς να χρειάζεται να ριψοκινδυνεύουν τα πάντα σε ένα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι προς το άγνωστο. Γιατί όπως και εμείς, πρέπει να έχουν και αυτοί την ευκαιρία  να ευημερήσουν ο καθένας στον τόπο του!

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ
ΣΚΑΡΙΦΗΜΑΤΑ
ΑΦΙΣΑ ΟΜΑΔΑΣ

Η ΟΜΑΔΑ

 

Βασικοί Διδακτικοί Στόχοι του Project: σχεδιασμός και υλοποίηση project, λήψη αποφάσεων, τήρηση χρονοδιαγράμματος, επίλυση προβλήματος, έρευνα, ανάλυση,  μηχανισμοί, απλές μηχανές, παρουσίαση έργου, δημιουργικότητα, 4Cs, αισθητική, φαντασία, επικοινωνία, συμμετοχή, συνεργασία, ενίσχυση αυτοπεποίθησης

#stem2024 #emigre #ρομποτικήγιαπαιδιά #πανελλήνιοςδιαγωνισμός #εκπαιδευτικήρομποτική #αγωνιστικήρομποτική #μεταναστευτικό #ομάδαδιάσωσης #βιώσιμηανάπτυξη #project #open #ΑνοικτήΚατηγορία #μηχανισμοί #απλέςμηχανές #stem #lego #legoeducation #πάθοςγιαρομποτική #roboμάθεια #μοιραζόμαστετοπάθος