Κεντρικός στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις Θετικές Επιστήμες και την Τεχνολογία και η άρτια προετοιμασία τους για την έγκαιρη ένταξή τους στην Ψηφιακή Εποχή. Μια ένταξη που θα θεμελιώσει στα παιδιά δεξιότητες του 21ου αιώνα, ώστε να πρωταγωνιστήσουν στη διαμόρφωση των εξελίξεων.
Επιμέρους στόχοι:
Με το ακρωνύμιο STEM αναφερόμαστε στη Διεπιστημονική Προσέγγιση της διδακτικής των Θετικών Επιστημών. Η σύγχρονη και καινοτόμος αυτή ολιστική εκπαιδευτική προσέγγιση, αξιοποιεί συνδυαστικά 4 διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους: τις Φυσικές Επιστήμες (Science), την Τεχνολογία (Technology), τις Επιστήμες των Μηχανικών (Engineering) και τα Μαθηματικά (Mathematics). Αντί να διδάσκονται ξεχωριστά ως διακριτό τον κάθε επιστημονικό κλάδο οι μαθητές, με το STEM ενσωματώνονται και οι 4 κλάδοι σε ένα συνεκτικό πρότυπο μάθησης, βασισμένο σε εφαρμογές του πραγματικού κόσμου. Αξιοποιούνται κατάλληλα στην εκπαιδευτική διαδικασία τότε οι νέες τεχνολογίες, μοντέλα προσομοίωσης, εκπαιδευτικό λογισμικό, πειράματα κ.λπ. με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενθαρρύνεται ο μαθητής να παράξει ο ίδιος τη γνώση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες με την ελάχιστη δυνατή καθοδήγηση από τον εκπαιδευτικό. Δίνεται έτσι στο μαθητή το εφαλτήριο για την ανάπτυξη μιας σειράς δεξιοτήτων με βάση την Επιστημονική Μέθοδο και πώς αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή ζωή. Η παρατήρηση, η επιστημονική σκέψη, η ερευνητική δραστηριότητα, η αναζήτηση πραγματικών λύσεων σε απλά καθημερινά προβλήματα, η αντίληψη, η ακρίβεια και η κριτική σκέψη είναι μερικές μόνο από αυτές τις δεξιότητες.
#ΔεξιότητεςτουΑύριο
Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα STEM απευθύνονται στους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών επιπέδων, από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό έως το Γυμνάσιο και το Λύκειο.
#TεχνολογίαAιχμής
Το μοντέλο STE(A)M (Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics) προέκυψε μέσα από την σύγχρονη ανάγκη να συμπεριληφθούν και οι Τέχνες στο σύνολο των κλάδων που οδηγούν στην καινοτομία, εμπλουτίζοντας κατάλληλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα STEM και οδηγώντας έτσι με τη συναρμογή των γνωστικών πεδίων των Τεχνών (Μουσική, Εικαστικά, Θέατρο, Ζωγραφική κ.λπ.) σε μια ολιστική προσέγγιση το εκπαιδευτικό αυτό πλαίσιο.
#ΒάζουμεΤηνΤέχνηΣτηΖωήΜας